ΦΤΩΧΟΔΙΑΒΟΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Λόγοι μετανάστευσης – Αντιμετώπιση της κοινωνίας –
Ρόλος μέσων μαζικής ενημέρωσης

Σε χρόνους κρίσης πάντα οι αίτιοι είναι αυτοί που ψάχνουν τους αίτιους αλλού, έξω από τον κύκλο τους, στρατολογούν κάθε μέσο για να διοχετεύσουν την οργή του κόσμου στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, χρησιμοποιώντας τες σαν θυσία πάνω στο σταυρό που η κοινωνία ετοιμάζει για αυτούς. Έτσι οι “διάβολοι των ημερών” μας είναι οι μετανάστες.

ΛΟΓΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ – ΑΝΤΙΜΕΤΌΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι μετανάστες αποτελούν πάντα τους ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας, στις σημερινές κοινωνίες βρίσκονται συνήθως στα κατώτερα στρώματα αυτών, αποκλεισμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία με τα λιγότερα πολιτικά δικαιώματα.

Για να φτάσουν όμως κάποιοι άνθρωποι να εγκαταλείψουν τα συγγενικά τους πρόσωπα και τον τόπο καταγωγή τους, προηγούνται κάποια πράγματα που διαμορφώνουν της κατάλληλες συνθήκες για να μεταναστεύσουν. Αυτό γίνετε με τις πολεμικές επεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων, με τους χιλιάδες νεκρούς αμάχους και τραυματίες και στην συνέχεια, με το ρίζωμα των μεγάλων εταιριών που φέρνουν την οικονομική “ευημερία” της ανεργίας και της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Βέβαια, η οικονομική και υλική ευημερία των “ανεπτυγμένων” χωρών, στηρίζεται στην στυγνή εκμετάλλευση των ντόπιων κατοίκων από τις πολυεθνικές εταιρίες, που εξ αιτίας των εξευτελιστικών μεροκάματων που δίνουν στους εργάτες τους και των άθλιων συνθηκών εργασίας, μπορούν να προσφέρουν σε μικρότερες τιμές – με μεγάλο κέρδος φυσικά – τα προϊόντα τους στους καταναλωτικούς παραδείσους της δύσης.

Ωστόσο, οι κάτοικοι των χωρών που έχουν την τύχη να βιώσουν τη βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων και των πολυεθνικών εταιριών, ζούνε μέσα στην ανεργία και στην φτώχεια, αφού οι φυσικοί πόροι πλέον εξάγονται στο εξωτερικό και δεν φτάνουν στην τοπική αγορά, ενώ το εθνικό καλό επιτάσσει δουλεία και χαμηλούς μισθούς. Παράλληλα οι νέοι εξουσιαστές επιβάλλουν την θέληση τους στο πληθυσμό, με διώξεις και φυλακίσεις που αναγκάζουν ανθρώπους να ζητούν πολιτικό άσυλο.

Αφού τους εξαθλιώσουν οικονομικά οι κεφαλαιοκράτες εξουσιαστές, καταλήγουν στην λύση της μετανάστευσης και της παράνομης εισόδου στην Ευρώπη, αναζητώντας το όνειρο, τις χαρές και τη φυσιολογική ζωή που όλοι αναζητούμε και η δύση μπορεί να “προσφέρει”.

Μετανάστευση και παράνομη είσοδος με ότι αυτό συνεπάγεται. Νάρκες στον Έβρο, πνιγμοί στο Αιγαίο, επιθέσεις και φυλακίσεις από το λιμενικό και τη FRONTEX, παράνομη κράτηση τους σε κέντρα μεταναστών – όπου επικρατούν άθλιες συνθήκες διαβίωσης – καθώς και απελάσεις είναι κάποιες από τις καταστάσεις που έρχονται αντιμέτωποι. Κάποια από τα άτομα, που οι αρχές απελαύνουν, προσπαθούν ξανά και ξανά να περάσουν τα σύνορα, πολλές φορές με την ίδια κατάληξη.

Σε δεύτερο στάδιο, εφόσον καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα και να καταλήξουν σε κάποιο αστικό κέντρο, αναζητώντας στέγη , τροφή και εργασία, βιώνουν τον κοινωνικό ρατσισμό και τη περιθωριοποίηση, δέχονται αστυνομική βία, πογκρόμ και ρατσιστικές – φασιστικές επιθέσεις όπως επίσης αναγκάζονται να εισέλθουν σε καθεστώς δουλείας. Το κεφάλαιο και τα αφεντικά εκμεταλλεύονται στο έπακρο τους μετανάστες ως φθηνό εργατικό δυναμικό, ανασφάλιστους με μεροκάματο το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις βασικές βιοτικές ανάγκες ενός ανθρώπου. Λόγω της κοινωνικής περιθωριοποίησης, αρκετοί στρέφονται στην παρανομία ως εναλλακτικό τρόπο επιβίωσης.

Για όσους κάνουν αίτηση για άσυλο, εκτός της αναμονής για την έγκριση του και τα παράβολα που πρέπει να καταθέσουν και αν καταφέρουν να περάσουν σε άλλη χώρα της Ευρώπης και εντοπιστούν, σύμφωνα με την συνθήκη του Δουβλίνο 2, υποχρεούνται να επιστρέψουν και να παραμείνουν στην πρώτη χώρα εισόδου τους στη ζώνη της ευρωπαϊκής ένωσης έως ότου να εξεταστεί η περίπτωσή τους.

ΡΟΛΟΣ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τ μέσα μαζικής ενημέρωσης εκφέρουν το λόγο του κυρίαρχου καθεστώτος σε οποιαδήποτε έκφανση της κοινωνικής ζωής, χειραγωγώντας την κοινή γνώμη με τις προθέσεις των εξουσιαστών. Οπότε, μη χάνοντας ευκαιρία σαν παπαγαλάκια των τηλεπαραθύρων που είναι, καταπιάνονται ειδικά αυτή τη περίοδο με το ζήτημα των μεταναστών. Καθώς εξουσία και κράτος εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον τους, με επιχειρήσεις “σκούπα”, μαζικές συλλήψεις και δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών , τα λεγόμενα από το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ κέντρα “φιλοξενίας”, τα ΜΜΕ εκθειάζουν μέσα από τα δελτία τους τις ενέργειες αυτές ως κάτι φυσιολογικό και απαραίτητο ως η μόνη λύση για τα προβλήματα της κοινωνίας, παρουσιάζοντας τους ανθρώπους αυτούς σαν πηγή κινδύνου της δημόσιας υγείας, σαν πηγή εγκληματικότητας, ως μάστιγα της εποχής. Παραλείπουν όμως ότι μιλάμε για ανθρώπους και όχι αριθμούς. Με χαρακτηρισμούς όπως “υγειονομική βόμβα”, “οργανωμένες εγκληματικές ομάδες” και εκφράσεις τύπου “εξυγίανση του κέντρου της Αθήνας”, “καταπολέμηση της εγκληματικότητας”, κατευθύνουν την κοινή γνώμη ενάντια στους μετανάστες, αποπροσανατολίζοντας τη από σημαντικότερα ζητήματα αυτής της περιόδου (βλ. Περικοπές, PSI, εκλογές, ανεργία, κατάρρευση κράτους πρόνοιας). Με την συνεχή προβολή του καθεστωτικού λόγου και την ανοχή της τέταρτης “εξουσίας” απέναντι σε δράσεις ακροδεξιών ομάδων που επιτίθενται σε μειονότητες, καταφέρνουν να ετεροκατευθύνουν την κοινωνία σε μια συντηρητικοποίηση αυτής, νομιμοποιώντας μέσω της κοινωνικής αποδοχής, ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις που γίνονται πιο συχνές και απάνθρωπες, φτάνοντας στα όρια της δολοφονίας και του πογκρόμ σε ολόκληρες συνοικίες.

Το κράτος είναι αυτό που βαπτίζει τους οικονομικούς μετανάστες λαθραίους, τους αρνείται το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης εγκλωβίζοντας του στα όρια του, τους εκμεταλλεύεται ως φθηνό εργατικό δυναμικό, δίνοντας την ευκαιρία στα αφεντικά αυτού του κόσμου να πλουτίζουν με τον μόχθο των εργατών.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ
ΣΥΝΟΡΑ ΑΝΟΙΧΤΑ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2

 
ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΛΟΦΟΣ,

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *